Things are getting worse. Please send chocolate.

Column ‘koffieTcacao #9′:
De chocolade of de dip?

Toen ik als vroege twintiger in Utrecht op kamers zat, verkocht mijn favoriete boekenwinkel een postkaartje dat ik in grote aantallen kocht en naar vrienden verstuurde. “Things are getting worse, please send chocolate,” luidde het in gouden letters op een paarse achtergrond. Het kaartje circuleert nog steeds, want onlangs stuurde een vriendin me een nieuw exemplaar. En nog altijd moet ik er een beetje groen om lachen. Want als de dingen echt ‘erg’ worden, grijp ik nog steeds naar chocolade.

De dingen konden niet echt erger worden toen ik een paar jaar geleden in nogal tragische omstandigheden mijn vader verloor en tegelijk een diep liefdesverdriet probeerde te verwerken. In die trieste en verwarde tijd raakte ik in de ban van chocolade. Als ik een trap onder mijn achterste nodig had gehad, dan had ik naar koffie gegrepen, maar het was zalf op het hart waar ik naar hunkerde. Een subtiele en gezonde gemoedsbooster, hoopte ik.

Geen dipje dat een reep chocolade niet fixen kan. Keer op keer lees je dat dat zelfs ‘wetenschappelijk bewezen’ zou zijn! Spek naar de bek van de volksmond, die wat graag naar haar favoriete troostvoedsel blijft happen. Beter dan Prozac, toch?

Nu blijkt het verband tussen chocolade en gemoed iets ingewikkelder in elkaar te zitten. Verbetert chocolade onze stemming of maakt het ons net zwaarmoedig? Onderzoekers stellen vast dat depressieve mensen meer chocolade eten, maar net zoals bij het ei en de kip, weten ze niet goed wat er eerst komt: de chocolade of de dip.

In mijn geval was daar geen twijfel over: de dip kwam eerst, de dip was diep, en chocolade was maar een luttel doekje voor het bloeden. Of het gewerkt heeft? Niet om het gemis te stelpen, wel om een beetje genot in het duister te brengen, een beetje afleiding.

Mijn vader is nu drie jaar dood. Het was een zware tijd. Het ergste is voorbij, hoop ik. Ik voel me stilaan klaar worden om weer op te staan en verder te gaan. Misschien ontvangen jullie binnenkort wel een kaartje, waar in paarse letters op een gouden achtergrond geschreven staat: “things are getting better, please send chocolate.”

~~~~~

Dit is Pantoufle’s negende column voor het magazine koffieTcacao. Deze column vind je in hun negende nummer, in de winkel of in jouw lokale koffieplek vanaf april 2014. Post je reacties op Facebook!