Illustration: Jonathan Bradstreet (found on Pinterest)

Column ‘koffieTcacao #7′:
Hoed je voor het chocoladesnobisme!

Als je het mij vraagt is de westerse mens een intrigerend wezen met een paradoxale lotsbestemming dat zich dankzij én ondanks de stijgende welvaart alsmaar meer blindstaart op luxeproblemen. Laat ons eerlijk zijn: het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ chocolade is er daar één van. Het is leuk om smaken en origines te verkennen, maar hoed je voor het chocoladesnobisme en zelfs voor de chocolade expertise.

Volgens Wikipedia is snobisme de burgerlijke neurotische reactie op een doelloos alledaags bestaan. Verder: een snob is iemand die denkt meer te zijn dan anderen. Deze superioriteit uit zich over het algemeen in een (eventueel denkbeeldige) verfijnde smaak.

Maar ook ‘expertise’ kan de lol bederven. Ik geloof dat het mijn grootmoeder Esther was die me ooit aanmaande om nooit te zeggen dat iets ‘stinkt’. In de plaats mocht ik wel aangeven dat iets naar mijn persoonlijke smaak onaangenaam rook. Een subtiele manier om mee te geven dat smaak subjectief is, dat mijn lichaam hier en nu de enige maatstaf is. De expert daarentegen, is die kerel of die schooljuffrouw met het opgestoken vingertje, die zichzelf als objectieve maatstaf opwerpt. Ik moet lachen wanneer zelfverklaarde experts de chocolade die ze proeven bloedernstig onderwerpen aan strenge smaaktests en saaie puntensystemen.

Ik geef toe: ik was al goed op weg om chocoladesnob te worden, tot ik besefte dat ik eenzaam en ongelukkig in mijn zelfgeschapen niche zou belanden. Vervreemd van de nostalgie van een pot Nutella op de keukentafel, te verwaand om oprecht blij te zijn met die Albert Heijn chocoladeverrassing van een geliefde, ongevoelig voor de romantiek van een stuk half gesmolten nachtwinkelchocolade om 3 uur ‘s nachts, eeuwige pretbederver op sinterklaasfeestjes en paasdiners.

Wij westerlingen willen alles taxeren, vangen, vatten. Maar we blijven naieve verkenners in een landschap van diverse smaken en geuren die ons gewoonweg te slim af zijn. Net daarom verrukken ze ons. Wij mensen bestaan in de merkwaardige overlapping van cultuur en natuur. Beiden laven zich aan diversiteit en constante vernieuwing. Net als wij. Alles is ons steeds een stapje voor. Het ultieme weten is een illusie.

Daarom: laat de nieuwsgierigheid primeren op de expertise, de verwondering op het snobisme. Cultiveer je sensuele verbeelding en proef chocolade met kinderen, omhels smakendiversiteit, proef en ruik aan alles, doorbreek chocoladetaboes (witte chocolade, melkchocolade), verdiep je voorkeuren maar weersta definities en waardeoordelen, neem experts met een korrel zout, proef blind en wantrouw elke vorm van uniformiteit en monocultuur.

Maar ook: leer leven zonder chocola. Don’t take it for granted. En neem het niet te serieus, het is maar chocolade.

~~~~~

Dit is Pantoufle’s zevende column voor het magazine koffieTcacao. Deze column vind je in hun zevende nummer, in de winkel of in jouw lokale koffieplek vanaf 10 december 2013. Post je reacties op Facebook!

Illustratie: Jonathan Bradstreet, gevonden op Pinterest.